Migrare e-mailuri pe Zoho
În acest tutorial îți voi explica etapele migrării căsuțelor de e-mail pe Zoho.
Alegerea abonamentului potrivit
Prima etapă a migrării este crearea unui cont pe platforma Zoho și achiziționarea unui abonament. Click aici pentru a crea cont. În alegerea abonamentului este foarte important să verifici spațiul alocat contului. De ex: dacă toate căsuțele de e-mail ocupă 20 GB și achiziționezi un abonament care oferă doar 10 GB, nu se vor putea migra toate e-mailurile. De aceea te rugăm să te asiguri că achiziționezi spațiu suficient pentru a migra toate e-mailurile. Pentru aceasta te rugăm să deschizi un tichet în Redmine pentru a solicita această informație. (Poți deschide un tichet cu subiectul “Migrare emailuri pe Zoho” și ca o primă solicitare să soliciți informații referitoare la spațiul alocat pentru e-mailuri. Vor mai fi și alte solicitări către noi în procesul migrării. Te rugăm să le adaugi pe toate în acest tichet.)
Adăugarea și verificarea domeniului
După achiziționarea unui abonament și autentificarea în cont, platforma îți va solicita să alegi metoda de creare a căsuțelor de e-mail. Primul ecran ar trebui să fie similar cu imagina de mai jos. Bifează prima opțiune “Create domain based email account in Zoho. <username>@<yourdomain.com> și click “Proceed”. Apoi click “Add”, scrie numele domeniului și click “Add”. În urma acestor acțiuni te rog să soliciți în tichetul deschis pe acest subiect să introducem recordul TXT pentru verificarea domeniului. Te rugăm să adaugi în tichet prin copy/paste recordul TXT generat după introducerea domeniului în Zoho. După ce introducem recordul trebuie să dai click pe “Verify TXT Record”. După finalizarea verificării click “Proceed”
Adăugarea userilor
În tichetul deschis pentru acest subiect te rog să soliciți informații referitoare la ce adrese de e-mail sunt pe serverul nostru și/sau care le vreți migrate. (în acest moment noi vom modifica toate adresele de e-mail într-o formă de genul contact@domeniu-disabled.ro) În platforma Zoho trebuie să creezi toți userii cu adresele de e-mail pe care le migrezi. Din dashboard click pe “Users” - “Add”, introdu informațiile (username = adresa de email ex: contact@numedomeniu.ro) solicitate și click “Add”. Pentru a adauga mai mulți useri, după fiecare user creat click pe “Add more users”
Modificare recorduri DNS
Din dashboard alege “Domain” apoi click pe numele domeniului și selectează ramura “Email Configuration”. Trimite-ne în tichet toate recordurile DNS de la TXT, SPF și DKIM pentru a le introduce pe serverul nostru. După ce le introducem dă click pe “Verify” pentru fiecare categorie de record.
Setare server și migrare căsuțe de e-mail
Ultima etapă a procesul este setara serverului de migrare și efectuarea procesului. Din Dashboard click pe “Data Migration” - “Start data migration”. În noul ecran introdu următoarele informații:
- Name of this migration: Ex: avanticart.
- Select saved server details: “Add new server details”
- Select Protocol/Application: IMAP
- Source server type: Others
- Source server adress: mail.avanticart.ro
- Security: SSL
Click “Add”
Dacă totul functionează corect ar trebui ca în următorul ecran să găsești serverul de migrare creat. Click pe server
În interfată nou creată trebuie adăugații userii. Click pe tabul “Users” și apoi “Add”
Introdu următoarele informații:
- Source username: adresa de e-mail veche. Atenție ea a fost modificată în forma @domeniu-disabled.ro. Trebuie să o introduci în această formă.
- Source password: parola veche. Cea pe care o foloseai pentru a te autentifica pe serverul nostru. Dacă nu o mai știi, poți solicita resetarea ei.
- Enter destination email addres: username-ul creat pentru această adresă de e-mail.
Click “Add”
Repetă acest proces pentru fiecare user. Când ai adăugat toți userii. Click pe “Start migration”
Așteapta până când se migrează toate e-mailurile. Acest proces poate mai mult timp. La final ar trebui să ai n ecran similar cu cel de jos.